НачалоНовини 2010/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.11.2010 - Заключителна конференция на Фаза II „Съвместно развитие” в изпълнение на проект FUTUREforest по програма INTERREG IV C на Европейския съюз

На 18 и 19 ноември, 2010 г. в гр. Кардиф, Уелс, Великобритания се проведе заключителната конференция на Фаза II „Съвместно развитие” в изпълнение на проект FUTUREforest по програма INTERREG IV C на Европейския съюз. Паралелно с конференцията се проведе среща на Управителния съвет по проекта, на която бяха обсъдени въпроси, касаещи изпълнението на дейностите и ангажиментите, свързани с Фаза II „Съвместно развитие” и предстоящата Фаза III „Трансфер в политиките”.
Българската делегация от Изпълнителна агенция по горите бе в състав:
1. Инж. Валентина Маринова – Главен Секретар на ИАГ и Главен координатор на проекта.
2. Д-р инж. Любчо Тричков – Началник на отдел „ГП”, ИАГ и Ръководител на проекта от българска страна.
3. Инж. Николай Василев – главен експерт „ГППП”, ИАГ и Координатор по международните дейности.
4. Деница Пандева – старши експерт „МПД”, ИАГ.
На 18.11.2010 г. инж. Валентина Маринова като ръководител на българската делегация направи изказване на тема „Горещи точки – горите и климатичните промени”. В последствие д-р инж. Любчо Тричков изнесе презентация, свързана с управлението на водосбори от гледна точка на борба срещу ерозията и с вертикалното и хоризонтално зониране на горско-дървесната растителност. В края на форума д-р Тричков взе участие в дискусия, на която постави въпроса за преразглеждане на Общата селскостопанска политика от гледна точка на приоритизиране в частта й, свързана с горите и горското стопанство.
По време на сутрешната сесия на 19.11.2010 г. се проведе дискусия по изготвянето на финалния доклад по проекта. Инж. Николай Василев изнесе презентация, свързана с опазването на почвите – тема, по която българската страна е водещ партньор при изпълнението на проекта и изготвянето на доклада.
 След официалното приключване на конференцията, българската делегация проведе работна среща с представители на един от проектните партньори – Каталония, Испания. По време на срещата бяха обсъдени възможни теми за двустранно и многостранно сътрудничество и конкретни стъпки за неговото осъществяване.