НачалоНовини 2010/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.11.2010 - Среща на Зам.-министър Костов с Азис Бузахер, координатор на Световната банка за България

На 2 октомври в Министерството на земеделието и храните се състоя работна среща на Зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов с Азис Бузахер координатор за България в Дирекция Природосъобразно и социално устойчиво развитие (Environmentally and Socially Sustainable Development - ECSSD) - офис на Световната банка във Вашингтон. Проектът в подкрепа на институционалната реформа в горския сектор е безвъзмездно финансиран от Фонда за институционално развитие IDF №. TF-096228 на Световната банка.
В срещата,  на която бяха обсъдени основни аспекти от бъдещата практическа работа по Проекта, участваха главният секретар на Изпълнителната агенция по горите – инж. Валентина Маринова, координаторът на проекта, съветникът на Министъра на земеделието и храните, Йени Кацарска, д-р Любчо Тричков – началник отдел „Горска политика” в  Дирекция "Горска политика и стопански дейности" на ИАГ, консултанти, избрани по дейности 2.1 „Подпомагане формирането на държавните структури при прилагането на новия закон за горите”; 2.2 „Международен  анализ на предложенията за правни изменения”; 2.3 „Институционален съвет”.
Изпълнението на проекта трябва да стане, на основата на взаимно доверие и при прозрачност на действията. Трудно постижимо е  всички заинтресовани да са напълно доволни, заяви зам.-министър Костов. Той допълни, че трябва да бъдем максимално убедителни, като прилагаме най-добрите национални и международни практики. Очакваме да постигнем  резултат, който да гарантира, че българската гора ще се управлява и стопанисва според критериите на съвременна Европа. Работата на горската администрация ще бъде от особена важност за осъществяването на целите на проекта, защото промяната изисква хората да са вътрешно ангажирани, каза той.
 „Важно е за процеса на реформа в горите да имаме разбиране от страна на българското правителство. Освен финансова ние можем да предложим и консултантска подкрепа. Гледаме на този процес като на началото на едно по-дълго сътрудничество. В началото сте на един процес на реформи, който никак не е лесен. От заинтересованите страни зависи нещата да се случват с положителен знак, подчерта Азис Бузахер.
По време на срещата бяха обсъдени и други възможности за бъдещо сътрудничество -  изграждане на горска пътна инфраструктура, както и изграждане в горския сектор на капацитет, свързан с ролята на горите за смекчаване на промените в климата.