НачалоНовини 2023/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

17.05.2023 - Инж. Цветомир Генов: Саарландският метод търси баланс между производителните и защитните функции на горите като залага на индивидуалния подход за отглеждане на всяко дърво

Методът на работа е природосъобразен, като дейности могат да се извършват дори и през гнездовия период на птиците

Природосъобразна практика на стопанисване на горите беше показана пред журналисти от централни и регионални медии по време на теренната проверка на насаждения, стопанисвани по Саарландския метод на отглеждане на гори.   

Методът е пример как могат да бъде стопанисван горския ресурс така, че гората да изпълни всички свои функции, включително производство на висококачествена дървесина с минимални средства при спазване на високи стандарти за опазване на природата. Представителите на медиите имаха възможност да се запознаят с насажденията, в които е заложен методът на територията на Странджа планина, в района на Държавно горско стопанство – Кости. Природосъобразната практика беше представена от директора на Държавно горско стопанство – Кости, инж. Цветомир Генов и неговият заместник – инж. Георги Георгиев. 

„Методът има много предимства като най-важните от тях са, че не се работи върху цялото насаждение, а около избрани „дървета опции“ и „дървета на бъдещето“, дървета, на които ние в бъдеще ще разчитаме. Много е важно за нас, че насажденията, в които е приложен са по-устойчиви на абиотични фактори“, подчерта инж. Генов. Според експерта при традиционните методи на отглеждане получаваме еднородна гора, с малки коронки и съответно малка коренова система и при по-силен вятър се получава ефектът на доминото. При Саарландския метод се работи за избраните дървета, които са с най-добро качество и не се подават лесно на външни въздействия. Избраните дървета трябва да са жизнени и да са равномерно разпределени върху цялата площ. 

„Методът ни задължава да определяме дървета-опции от всички дървесни видове, които са представени даденото насаждение. Дори в някои от случаите дървото да няма високи икономически показатели, ако това са единично срещащи се видове, ние ги пазим, за да се запази видовия състав. Отбелязваме ги и ги отглеждаме с една единствена цел - опазване на биологичното разнообразие“, допълва инж. Георги Георгиев, зам.-директор на стопанството, като подчертава, че не по-малко важен е и изборът на дървета – конкуренти, които пречат на дървета и се опръстеняват така че в близките две – три години се очаква да се разпаднат сами. Инж. Георгиев демонстрира как чрез използването на ръчни инструменти се случва отстраняването на конкурентните видове. „Така не се вдига шум, няма газове и вибрации и може да се извършва дори през гнездовия период на птиците.

Методът е свързан с дългосрочно планиране и затова помага за едновременното подпомагане на екологичните функции на гората и производството на дървесина, категорични са експертите. 

Събитието е инициирано от Изпълнителна агенция по горите в рамките първа медийна обиколка по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” LIFE18 NAT/BG/001051 по програма LIFE на Европейския съюз.