НачалоНовини 2019/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

08.11.2019 - Изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов взе участие в стартираща среща за одобрените проекти по програма LIFE

Инж. Мирослав Маринов взе участие в официална стартираща среща за одобрените през 2019 г. проекти по програма LIFE на Европейския съюз. Срещата се проведе на 5 и 6 ноември и бе организирана от Управляващия орган на програмата - Европейската изпълнителна агенция за малки и средни предприятия в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

По време на проведените срещи с висши представители на агенцията и Генерална дирекция "Околна среда", инж. Маринов потвърди готовността на Изпълнителна агенция по горите да продължи своите усилия за устойчивото управление и опазването на горските територии и богатото биологично разнообразие в тях. Обърнато бе внимание на промяната в политиките по околна среда през последните години, в т.ч. по отношение на предстоящото подписване на т.нар. "Зелена сделка за Европа" като първи политически приоритет на новоизбрания председател на Европейската комисия - г-жа Урсула фон дер Лайен. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с предстоящата работа по изпълнение, мониторинг и отчитане на одобрените проекти по програмата. 

Причината за получаването на покана за участие е свързана с одобрението на проектното предложение на ИАГ „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България". В рамките на проведените работни групи инж. Николай Василев - гл. експерт в дирекция "Наука и международна дейност" представи накратко  обща информация за одобрения проект: партньорство между Изпълнителна агенция по горите, Югоизточно държавно предприятие, Североизточно държавно предприятие и Българско дружество за защита на птиците, продължителност и размер на финансиране, териториален обхват на изпълнението, цели, проектни дейности и очаквани резултати, осигуряване на устойчивост на тези резултати и т.н. В допълнение, инж. Василев бе определен като представител на един от опитните партньори и в рамките на проведените дискусии представи информация и най-добри практики, свързани с безпроблемното изпълнение и отчитане на проекти по програма LIFE. 

В краткосрочен аспект по отношение стартиране на работата по проект "Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България" предстои подписване на договор за изпълнение и Споразумение за партньорство, сформиране на Надзорна група, екип за управление и изпълнение на проекта, организация и провеждане на съответните проектни срещи и т.н.